Zdraví za oknem

Zdraví za oknem

Čerstvé klíčky řeřichy, cizrny nebo mungo fazolí už v dnešní době najdete na pultech většiny supermarketů. Ovšem jenom málokdo jim věnuje byť jen letmý pohled nebo se u nich zastaví. Přitom se jedná o potravinu, kterou bychom do svého jídelníčku měli bez otálená zařadit. Jedná se doslova o malý zázrak, který dokáže naše tělo dobít vitamíny a minerály.Řeřicha setá
 
Nejedná se o žádnou novinku, už kolem roku 3000 př. n. l. staří Číňané pravidelně konzumovali fazole a považovali je za všelék proti nejrůznějším chorobám. Nyní se postupně dostávají zdravé výhonky i k nám, a pokud si zakládáme na zdravém jídelníčku, měli by to být jeho součástí. Jejich pravidelnou konzumací dostanete do těla prospěšné látky v podobě nejrůznějších vitamínů, minerálů, sacharidů nebo stopových prvků. Právě díky procesu klíčení totiž u některých semen a luštěnin stoupne hodnota prospěšných látek až o dvacet procent.
 
Jejich konzumace pomáhá v boji proti stárnutí a v nich obsažené enzymy pomáhají pročišťovat organismus. Velmi úctyhodných výsledků dosahují i v boji za dokonalou postavu, neboť podporují rychlejší trávní a s tím spojené hubnutí.
 První klíčky

Pěstování v domácích podmínkách

Semínka, obiloviny nebo luštěniny si můžete vypěstovat i v domácích podmínkách. Není to nic složitého! Stačit vám k tomu budou speciální semínka, rozhodně nekupujte ty v supermarketu, které jsou opatřeny speciálním https://ekonomika.idnes.cz/fbi-vysetruje-uber-kvuli-sledovani-konkurence-flf-/eko-zahranicni.aspx%3Fc%3DA170911_092755_eko-zahranicni_nio postřikem proti škůdcům. Pro ta správná budete muset do specializovaného obchodu se zdravou výživou. Fazole mungo na klíčení jsou ideální pro začátečníky, které ještě s pěstováním nemají vůbec žádnou zkušenost.
 
Vystačíte si obyčejnou mističkou, trochou vaty a semínky, luštěninami nebo obilnými semínky, záleží na vašich preferencích a chuti. Pro začátek zvolte luštěniny, které stačí ponechat na tmavém místě jeden až dva dny, semínka potřebují spoustu světla a sklízejí se jako vzrostlé výhonky, které pak chutně doplní zeleninový salát polévku nebo pomazánku.